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Dr Richard L Thompson
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Re Advisory opinion, Charter School Loans and Term, GS §§ 143-3 3, 115C-546 2,
115C- 238 29 et seq

Dear Dr Thompson

You have asked for an opinion from this office conceming charter schools and their ability
to borrow funds prior to receiving State appropriations Specifically you have asked the following

. ‘» questions

1. May a charter school borrow money for start-up needs and give a security interestin the loan
by pledging future State appropriations? No

The pledging of State monies is addressedin G S § 143-3 3(b) which provides, in pertinent
part

Assignments Prohibited Except as otherwise provided in this section any
assignment of a claim against the State is void regardless of the consideration given
for the assignment, unless the claim has been duly audited and allowed by the State
and the State has issued a warrant for the payment of the claim Except as otherwise

provided in this section, the State shall not issue a warrant to an assignee of a claim
against the State

A charter school that pledges to a lender future State appropriations would be attempting to
assign those appropriationsto the lender in violation of the above-quoted statute In addition, section
4 of the Charter Schools Act, (1995 Session Laws, ¢ 731, s 4 (1996 session)), provides as follows
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Nothing in this act shall be construed to obligate the General Assembly to
appropriate funds to implement this act In addition, all charters granted and all
contracts entered into under this act are subject to any future appropriations and
subsequent legislative changes

The attempt to pledge future appropriations is an attempt to secure a loan with proceeds that may,
in fact, never exist, and which the General Assembly is under no obligation to fund Therefore, a
charter school may not pledge future appropriations as security for a loan

2 May a charter school use State appropriationsto repay loans used to purchase real property,
buildings or mobile classrooms? No

The Charter Schools Act provides explicitly “Funds allocated by the State Board of
Education shall not be used to purchase land or buildings The school may own land and buildings
it obtained through non-State sources ” G S § 115C-238 29H(a). Clearly, the legislature intended
to prohibit charter schools from using state funds to purchase real property or buildings Therefore,

it is our opinion that charter schools may not use state appropriationsto repay loans to purchase real
property or buildings.

It is also our opinion that charter schools may not use State appropriationsto pay for mobile
classrooms G S § 115C-521,“Erection of school buildings,” states that local boards of education
have a duty to provide classroom facilities, including mobile classrooms when existing permanent
school buildings do not have sufficient classrooms Similarly, GS § 115C-546.2, which governs
allocations from the Public School Building Fund, defines “public school buildings” to include
“facilities for individual schools that are used for instructional and related purposes.” Mobile
classrooms are facilities used for instructional purposes Therefore, it is our opinion that mobile
classrooms are public school buildings and charter schools may not use State appropriations to pay
for those buildings

-

3 May a corporation that has received a five-year charter from the State Board of Education
this year (1997) delay opening the chartered school until the 1998-99 school year? Yes -

Absent further action by the State Board, the charter to operate a school remains in effect for
the period of time provided in the charter However, when the State Board has issued a charter based
upon the understanding that the recipient intends to open a school during the 1997-98 school year,
the recipient must make a good faith effort to begin operating the chartered school as soon as
practicable
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Pursuant to the Charter Schools Act, the State Board may terminate a charter for several
reasons, including “other good cause identified” G S § 115C-238 29G In the event a charter

school fails to make reasonable and good faith progress towards opening during the 1997-98 school

year, the State Board has the authority in its discretion to terminate or revoke the school’s charter
on that ground

Should you have further questions, please do not hesitate to contact us

Very truly yours,

Edwin M Speas, Jr

%Dezty Atto Genegal

Thomas J Ziko
Special Deputy Attdeiey General

Assistant Attorney General
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