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Re: Advisory Opinion; Charter Schools; Authority of Manage;nent Company to !
Employ or Terminate Personnel in Charter Schools; G.S. § 115C-238.29F(e). ;

Dear Senator Gulley:

. On February 10, 1998, you wrote to ask for our opinion on the role that private, for-profit
educational management companies can play in the day-to-day administration of charter schools
created under Part 6A of Chapter 115C, the Charter Schools Act. In particular, you ask for the
Attorney General’s opinion on three issues:

1. Does G.S. 115C-238.29F(e) require the board of directors of the nonprofit
corporation that holds the charter t retain the authority to approve or disapprove
the employment of the teachers whom the management company selects to teach
at the school?

2. Does G.S. 115C-238.29F(e) require the board 1o retain the authority to demand
removal of a teacher in the case of gross nonperformance or gross :
misperformance if the management company fails to act upon the board’s request
to effect 2 removal in such a circumstance?

3. Do any of the stamtory limitations meationed above apply to the mamigemmt
company’s employment of principals or other, nonteaching staff at the school?

We have previously opined that the board of directors of the nonprofit corEpoxation that
holds the charter for a school under the Charter School Act “may contract with a for-profit
corporation 10 over-see the day-to-day operations of the charter school, as long as the corporation
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is bound to abide by the board of directors” policies and procedures and the board of directors of
the charter school retains the overall anthority to decide ‘matters related to the operation of the
school” as provided by stamme.” Letter to Richard Thompson, Deputy Superintendent, March 11,
1997. Among other duties, the Charter School Act specifically provides that “[tJhe charter
school’s board of directors sha!l employ and contract with necessary teachers to perform the
particular service for which they are employed in the school. . > G.S. 115C-238.29F(e). This
mandatory langnage stands in contrast to later sentences in that same section which generally
provide: “The board also may employ necessary employees who are not réquired to hold teacher
certificates to perform duties other than teaching and may comtract for other services. The board
may discharge teachers and noncenified employees.”

In light of those stanstory provisions, our opinions on the three issues pnesenmd in your
letter follow. ,

1. Does G.S. 115C-23829F(¢) require the board of directors of the nonprofit
corporation that holds the charter to retain the suthority 1o approve or disapprove
the employment of the teachers whom the management company selects to teach
at the school? Yes.

As nioted above, G.S. 115C-238.29F(e) specifically requires that “{tfhe charter school’s
board of directors shall employ and contract with necessary teachers to perform the particular:
service for which they are employed in the school.” Therefore, it is our opinion that the board of
directors must have the exclusive authority to employ teachers in the charter school. The board
may agree through contract 10 exercise that authority only on the recommendation of the
management company but no one may be employed to teach in a charter school without the
approval of the board of directors.

!
i

2. Does G.S. 115C-238.29F(e) require the board 1o retain the authority t6 demand i
removal of a teacher in the case of gross nonperformance or gross |
rmsperfomanceﬁmemanagememwmpanyfaﬂsmact@ontheboard’sreqm

10 effect a removal in such a circumstance? Yes.

G.S. 115C-238.E(d) provides that “TtThe board of directors of the charter SChool shall :
decide matters related 1o the operation of the school, including budgeting, curriculum, and |
operating procedures.” The Act also specifically provides that “[tJhe board may ‘discharge
teachers and noncertified employees.” G.S. 115C-238.29F(e). In our opinion, it appedts that the
General Assembly intended 10 include the discharge of employees among the specific mauters
related 10 the operation of the school that the board must decide. Consistent with G.S. 115C-
238.E(d), the board may adopt operating procedures that permit a management company to make
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inidal decisions regarding the discharge of employees. However, insofar as a corporation can
only act through its agents and employeses, a board of directors cannot “operate” the charter
school unless it retains the ultimate authority 1o discharge its own employees for cause.
Therefore, it is our opinion that while the board of directors of the charter school may through
contract authorize a management company or other individual to discharge teachers or
noncertified employees, the board of directors cannot alienate their authority to discharge
employees for cause.

3. Do any of the staustory limitations mentioned above apply to the management
company’s employment of principals or other, nomteaching staff at the school?

While G.S. 115C-238.29F(e) requires the board of directors to employ and contract with
teachers for the charter school, the statute goes on to state that: “The board also may employ
necessary employees who are not required to hold teacher certificates to perform duties other
than teaching and may contract for other services.” Thus, the board is under no stanutory
obligation to hire persons other than teachers. Firthermore, the Act specifically ‘anthorizes
charter school boards to contract for services other than teaching. In light of these statutory
provisions, it is our opinion that the board of directors is free to contract with a for-profit
company to administer the charter school on a day-to-day basis. That company may employ
persons to perform any duties in the charter school other than classroom teaching.

If those persons are employed and paid by the for-profit management compmy,thcy :
would not be charter school employees and would not be subject to discharge by.the board of .
directors. In the event the board of directors became dxsmsﬁedwnhthecompany s employess,
theywotﬂdhavempmsuesomecommnaltemedyagmnstthemanagememoompmy of :
course, the board of directors remains ultimately responsible for operating the school in ‘
accordance with the charter. If the employees of the management compeny do not operate the
school in accordance with the terms of the charter, theStaxeBoardofEdmmmnhastheamhomy
to revoke the charter under G.S. 115C-238 29G.

Onﬂxeotherhand,xftheboardsxmplydelegatesmﬁ:emanagememcompmythc ‘
authority to employ persons on behalf of the board, then those persons would be employed and
paid by the charter school. Asnoted above, under G.S. 115C-238 29F(1), the board must retain
the authority to discharge any of its employees, teachers or noncertified employees, for cause.'In
the event the board of directors became dissatisfied with the performance of these employees, :
then the board would have the ultimate authority to terminate thetr employment.

‘We hope this opinion reduces any confusion that might exist regarding thé_ statatory
anthority of the charter school board of directors and the extent of their authority 1o delegate
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responsibilities to administrators or educational management companies. If yod have further ;
questions on this or any other subject, please contact us. :

Very truly yours,

MICHAEL F. EASLEY
Anorney Geperal

Andrew A. Vanore, Jr.
ief Deputy Anorney General

Thomas J. Zilr.c):";j ~ :

SpeciachpmyAnomeyGeneIali
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